top of page
05
04
01
H
A
M
IMG_0498
IMG_0490
IMG_0510
IMG_0497
IMG_0486
IMG_0489
IMG_0476
IMG_0482
IMG_0472
IMG_0473
IMG_0464
IMG_0463
IMG_0469
IMG_0466

CLT KABIN BÜKKÖSD​​

2024
 

PTE MIK - Építőtábor előkészítő kurzus (Sztranyák Gergely és Zilahi Péter)

SZTR Stúdió

 

Csapatvezető: 

Sztranyák Gergely

 

Hallgatói csapat: 

Erdei Zsófia

Kendi Csaba Kund

Major András

Szentpáli Eszter

Veres Gusztáv

 

Szerkezettervezés:

Borított vázas kiviteli terv

Sztranyák Gergely, Major András, Kendi Csaba Kund

CLT kiviteli terv

Sztranyák Gergely, Elly Takeuchi Rossmann, Adolwa Silili

 

 

KABIN

 

Program:  

2-4 fő elszállásolására alkalmas kabin, benne kis fürdőszoba, konyha, étkező, alvóhely, tárolás, fedett-nyitott terasz.

 

Hely: 

Baranyai község, annak is a széle, dombhát, enyhe lejtő délre, panoráma a környező dombokra, 1 hektáros telek határán lombkorona.

 

Koncepció:

Az építészeti koncepció végső soron a helyre és a programra adott nyílegyenes válasz. Már csak a magasles asszociáció hiányzott, hogy kialakuljon az enyhe hajlású tető, ami követi a terep dőlésszögét, ezzel megteremtve a lehetőségét a galérián kialakított alvóhelynek, ahonnan az erdő irányában, biztonságos távolságban a vadaktól megfigyelni lehet őket, vagy ha nem, akkor aludni. 

A fákkal szegélyezett rét geometriája, déli lejtője ösztönözte a tájra rácsodálkozó, arra kitárulkozó homlokzatot, amely egyben a megérkezés iránya is. Már csak a tornác hiányzott, ami véd a naptól, összeköti a fedett teraszt a bejárattal és kész is volt a kabin. Nem kellett túl sokat tervezni, mindössze csak megérteni a helyet és a programot. 

 

Tartószerkezet:

Az épület burok követi a szerkezet logikus, racionális erőjátékát. Első körben a kabint megterveztük borított vázás szerkezettel, hogy akár hallgatói bevonással is létrhozható legyen legalább az elsődleges tartószerkezet. Később ez az elképzelés módosult és egy kézbe került a megvalósítás. Ezen a ponton jelent mega  horizonton a CLT (cross laminated timber) panel, ami a szerkezetépítési munkát 2-3 napra redukálta.

bottom of page